Anhörigperspektiv i den digitala vården –utmaningar och möjligheter med ny medicinteknik
Digitalisering och ny teknik skapar fantastiska möjligheter för anhöriga att bidra till vården av våra närstående – men hur överkommer vi de legala och regulatoriska hinder som finns på vägen och hur kan universiteten bidra med lösningar?
Utökad information om evenemangetVi använder i allt högre utsträckning digitala tjänster (exempelvis 1177.se) för att kommunicera med vården och i takt med att egenmonitorering implementeras flyttar vården till våra hem. Trots att vi har en hög digital kompetens i den svenska befolkningen, är det många patienter, inte minst äldre och svårt sjuka, som inte har möjlighet att hantera ny teknik och behöver stöd av anhöriga i kommunikationen med vården. Idag saknas dock ofta både funktionalitet och rutiner för anhöriga och det finns såväl legala hinder som etiska dilemman att beakta. Maria Tenje, föreståndare för MTSI välkomnar, följt av en kort presentation av docent Maria Hägglund, som ger forskningsbaserade exempel på utmaningar vad gäller anhörigas möjligheter att stödja sina närstående i kontakt med vården. Samtalet med representanter från vård, forskning, utvecklare av digitala tjänster, och anhöriga kommer bland annat belysa de anhörigas perspektiv i utveckling av ny medicinteknik och vikten av samverkan.
- Maria Tenje, Professor, föreståndare MTSI, Uppsala universitet
- Marianne van Rooijen, Sjukhusdirektör, Akademiska sjukhuset
- Anna Tenje, Äldre- och socialförsäkringsminister
- Maria Hägglund, Docent i hälsoinformatik och lektor i implementeringsforskning, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset
- Sofie Zetterström, Affärsområdeschef för 1177 och kunskapstjänster, Inera AB
- Maria Holmström Mellberg, Ordförande Demensföreningen Stockholm, Anhörigrepresentant, Demensförbundet
- Moderator: Lina Emilsson, Uppsala universitet