Hur kan vi främja/stödja personcentrerade samtal inom hälso- och sjukvård?
Just nu införs en nära, personcentrerad vård i Sverige. En central aspekt i personcentrerad vård är samtal mellan patient och personal, där bägge parter bidrar med sin unika kunskap. Men dessa samtal är komplexa och det finns ett behov av stöd. Hur kan vi utforma det stöd som behövs på bästa sätt?
Utökad information om evenemangetSamtal mellan patient och personal, där bägge parter bidrar med sin unika kunskap, är centralt i personcentrerad vård. Det finns en mängd etablerade verktyg och modeller som är utformade för att stödja samtal inom olika vårdområden och för olika målgrupper, men samtal är en komplex aktivitet och det finns ett behov av stöd som går bortom enskilda verktyg. Därför arbetar vi med att ta fram ett konkret stöd för genomförande av personcentrerade samtal, oavsett typ av samtal eller val av verktyg/modell. På denna workshop vill vi tillsammans med er diskutera och få er input på viktiga aspekter för att göra samtal personcentrerade samt få era förslag på paketering och spridning av samtalsverktyget. Workshopen riktar sig till alla oavsett om du tillhör en intresserad allmänhet eller är patient, närstående, vårdprofessionell, beslutsfattare mm- alla är välkomna! Men då lokalen är liten och vi ge så många som möjligt chansen att delta ber vi att max 2 personer per organisation medverkar.
- Emma Forsgren, forskare och projektledare för utbildning och nyttiggörande, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet GPCC
- Lisbeth Löpare Johansson, samordnare Nära vård, SKR