Hur gör vi den gröna omställningen hållbar?
I norra Sverige pågår nu en omställning av basindustrin som är viktig för både Sverige och Europa. Men hur gör vi den gröna omställningen hållbar på de platser i Sverige där råvarorna och motstående intressen finns?
Utökad information om evenemangetDen gröna omställningen ökar efterfrågan av metaller, mineral och förnybar energi. Det får effekter längs hela värdekedjorna och särskilt på de platser där råvaror och industrier är lokaliserade. Svensk industri står i framkant för omställningen till koldioxidfri produktion, och Sverige är också ett av de länder inom EU som har goda förutsättningar att ställa om. Luleå tekniska universitets satsning på Naturresurser för hållbar samhällsomvandling (SUN) tar fasta på de tillgångar i form av malm, skog och vatten som finns i norra Sverige och som den gröna omställningen är beroende av. SUN handlar om hur vi kan nyttja våra naturresurser på ett smart och balanserat sätt, i samklang med industri, natur och samhälle och med FN:s globala hållbarhetsmål i fokus. Välkommen till ett panelsamtal där även publiken inbjuds att delta kring hur vi gör den gröna omställningen hållbar.
- Sabine Mayer, moderator, biträdande verksamhetsledare, Luleå tekniska universitet
- Karin Beland Lindahl, biträdande professor i statsvetenskap, ansvarig för SUN:s forskarskola, Luleå tekniska universitet
- Håkan Jonsson, styrelseordförande, Sametinget
- Beatrice Rindevall, ordförande, Naturskyddsföreningen
- Johan Bergstad, kommundirektör, Kiruna kommun
- Maria Sunér, vd, Svemin