Ska jag jobba tills jag dör?
En del tvingas sluta arbeta vid 55 med värkande leder och en ekonomiskt utarmad fritid. Andra arbetar tills de dör med utvecklande jobb, bekräftelse och god ekonomi. En hållbar utveckling kräver att arbetslivet förlängs. Men hur ska det ske? En framtidsfråga som berör unga som gamla.
Utökad information om evenemangetVi har ingen exakt pensionsålder för alla. Vid 67 upphör Lagen om anställningsskydd. Många jobbar längre. Betydligt fler slutar tidigare. Normalåldern för pensionsavgång är kring 65. En annan ålder gäller om man själv får avgöra hur länge man ska jobba för att för att få en dräglig ekonomi. En hållbar utveckling kräver att arbetslivet förlängs. Ska man göra det genom att höja 67-årsgränsen? Genom att få fler unga i arbete? Eller ska man med bättre arbetsförhållanden få fler att orka och vilja jobba till 67? Vi kanske ska gå i pension vid en viss ålder och de som vill arbetar vidare utanför den ordinarie arbetsmarknaden? Eller behövs alla ansträngningarna för att klara av försörjningen för en åldrande befolkning? Panelen diskuterar och publiken bjuds in för att delta i samtalet.
- Mats Bohgard, Professor Moderator Arbetsmiljöteknik, Lunds universitet Mikael Blomé, Docent Arbetsmiljöteknik, Lunds universitet Jonas Borell, Psykolog och Doktor i Arbetsmiljöteknik, Lunds universitet Pia Hovbrandt, Leg arbetsterapeut och Doktorand Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet Kerstin Nilsson, Doktor i Folkhälsovetenskap och Epidemiologi samt Doktor i Arbetsvetenskap, Lunds universitet