Efter fredspriset - kvinnors utsatthet och aktörskap i konflikter
Kvinnor har i åratal utsatts för många gånger tortyrliknande sexuellt våld i samband med krig och konflikter. Hur går man vidare efter att ha utsatts för något så fruktansvärt? Hur skapas en plattform där kvinnornas röst blir hörd? Hur ser vi till så att historien inte upprepar sig?
Utökad information om evenemangetKvinnor har i åratal utsatts för många gånger tortyrliknande sexuellt våld i samband med krig och konflikter. Barn har skiljts från sina föräldrar och sett anhöriga dödas eller våldtas, och lever nu med trauman för livet. Ett land, av många, är DR Kongo där det sexuella våldet pågått i 20 års tid. 2018 fick Nadia Murad fredspriset tillsammans med PMU:s mångårige partner Denis Mukwege, läkare på Panzisjukhuset i Kongo. Två människorättskämpar som uppmärksammat det sexuella våldet. Hur går man vidare efter att ha utsatts för något så fruktansvärt? Hur bygger man upp sitt liv, sin by och sitt samhälle igen? Vilken betydelse har männen? Hur jobbar vi med transformativ maskulinitet och varför är det viktigt? Hur skapas en plattform där kvinnornas röst blir hörd? Hur ser vi till så att historien inte upprepar sig?
- Maria Bard, regional representant södra Afrika, sakkunnig sexuellt våld, tidigare medarbetare på PMU, Act Svenska kyrkan
- Marika Griehsel, frilansjournalist och filmare
- Anki Sjöberg, co-direktor och grundare, Fight for Humanity
- Hans Linde, förbundsordförande, RFSU
- Pyry Niemi, riksdagsledamot, utrikesutskottet, Socialdemokraterna
- Johanna Litsgård Lebourne, moderator