Hur kan vi med hjälp av teknik träna unga i källkritik?
Att vara en ”digital native" innebär inte automatiskt att man är duktig på att navigera på nätet. Svårigheter med att söka tillförlitlig information lämnar fritt spelrum för konspirationsteorier och extremism i utsatta grupper. Hur kan vi se till att alla unga får ett källkritiskt förhållningssätt?
Utökad information om evenemangetMedielandskapet förändras snabbt. Falska nyheter sprids snabbare än sanna och aktörer med en dold agenda blir allt bättre på att nästla sig in i konversationer och gör samtalen på nätet mindre demokratiska. Nu mer än någonsin tidigare är det viktigt att vi ger unga de verktyg de behöver för att sålla bland all information som möter dem på internet. Samtidigt ser vi hur unga i vissa grupper misstror etablerade medier och känner sig exkluderade från dessa. Hur kan vi med hjälp av teknik ge unga träning i medie- och informationskunnighet? Och hur kan vi samtidigt få fler unga att känna sig mer delaktiga i mediernas rapportering?
- Jenny Sköld, Social entreprenör/journalist, Mobile Stories
- Lotta Bergseth, Social entreprenör/bildjournalist, Mobile Stories
- Torbjörn Stenson, Lärare, Angeredsgymnasiet
- Martin Dalenius, Rektor, Strömstad
- Sara Övreby, Samhällspolitisk chef, Google
- Charlotta Granath, förstelärare i SO-ämnen, lärare vid lärarutbildningen, skolambassadör för EU, Viktor Rydbergs skolor