Vilken nytta gör grundforskningen?
Grundläggande forskning är en av de främsta vägarna till helt ny kunskap, och stora resurser satsas varje år på grundforskning vid våra universitet och högskolor. Men hur stort är det ekonomiska värdet i att satsa på grundläggande forskning? Finns det snabbare vägar till de stora genombrotten?
Utökad information om evenemangetSysselsättning, tillväxt och framtida välstånd är beroende av ny kunskap, och investeringar i forskning blir en investering i framtiden. Grundläggande forskning kräver tålamod, då tiden mellan genombrott och tillämpning ofta är mycket lång. Lösningar på problem hittas dessutom ibland där ingen har tänkt på att leta. Men vad vet vi om nyttan av grundläggande forskning? Finns det snabbare vägar till de stora genombrotten? Ska staten peka ut strategiska ämnesområden och fördela forskningsmedlen efter det, eller är det mer strategiskt att låta forskningen definiera problemställningarna? Hur ligger Sverige till i en internationell jämförelse? Välkomna att stanna kvar efter.
- Mats Berglund, Talesperson för högre utbildning och forskning, Miljöpartiet de gröna
- Mats Persson, Talesperson för högre utbildning, Liberalerna
- Sven Stafström, Generaldirektör, Vetenskapsrådet
- Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv
- Christer Fuglesang, Professor, Ordförande, Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning
- Göran K. Hansson, moderator, Professor i experimentell kardiovaskulär forskning, Ständig sekreterare, Kungl. Vetenskapsakademien