Är Gud emot Brexit?
Det var några djupt troende katoliker som kom att grundlägga det europeiska samarbetet i det som idag heter EU, inspirerade av den katolska kyrkans sociallära. Andra kristna har också kommit att gilla EU. Är Gud helt enkelt för EU, eller finns det andra ståndpunkter som kan förankras i kristen tro?
Utökad information om evenemangetI Brexit-debatten har det funnits tydliga kristna röster på båda sidor. Det gällde också i den svenska folkomröstningen om euron 2003 och i flera andra europeiska länders beslut om deltagande i fördjupat EU-samarbete. Inom svensk frikyrklighet fanns det, påverkat av apokalyptiska föreställningar, en skepsis till Sveriges EU-inträde 1995, vilken idag tycks vara bortblåst. Man kan därför fråga sig om det har utvecklats en bred, ekumenisk kristen EU-positiv konsensus och varför? Är det den katolska sociallärans förtjänster eller har andra faktorer spelat in, och i så fall vilka och hur? Vad kan en kristen som vill vara trogen sin tro tycka om nationalstaten, internationella samarbeten och politisk/ekonomisk globalisering? Leder Aposteln Paulus konstaterande att det varken finns jude eller grek i Kristus till en bestämd politisk hållning om t ex EU, eller måste tron byggas på med mer och i så fall vad? Skiljer sig detta politiska område från andra i friheten för det kristna samvetet?
- Ulf Bjereld, Statsvetare, ordf i Socialdemokrater för tro och solidaritet, Socialdemokrater för tro och solidaritet
- Charlotta Levay, Docent, vice ordf för Idéinstitutet Civitas, ledamot i Tidskriften Signums redaktionskommitté, Idéinstitutet Civitas, Tidskriften Signum
- Katrine Marçal, Författare och journalist, bosatt i Storbritannien
- Stefan Swärd, Statsvetare, pastor och ordf i Svenska Evangeliska Alliansen, Svenska Evangeliska Alliansen
- Thomas Idergard, Moderator, Newmaninstitutet/Tidskriften Signum