Hur den privata välfärden tar från det gemensamma
Alla i Sverige har i dag rätt till en bra sjukvård till ett rimligt pris, och denna vård ska vara lika bra över hela landet. Men vad händer med välfärden när 650 000 – en tiondel av de vuxna svenskarna, tecknar privata sjukvårdsförsäkringar?
Utökad information om evenemangetDen gemensamma välfärden under det senaste decenniet har fått sällskap av ett dolt alternativ; ett system där halvprivata lösningar växer på kollektivets bekostnad. Genom att omformulera vård som en marknadsvara har den privata sjukvårdsindustrin utvecklat en mycket lönsam affärsidé. Ett koncept som anspelar på kundens rädsla att inte få bästa möjliga produkt; i detta fall vård. Idag finns ett växande parallellt sjukvårdssystem i Sverige där vissa får förtur samtidigt som de flesta ser att vården får allt mindre resurser, ett resultat av ett samspel mellan privata försäkringar och privata vårdgivare som har hittat en affärsidé finansierad av staten och skattebetalarna. Vad blir konsekvenserna och vad ska vi göra åt det? Välkomna!
- John Lapidus, forskare i ekonomisk historia och författare till "Vårdstölden", Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
- Enna Gerin, utredare, Katalys