Kan okunskap döda? Statistik visar att hälsan försummas hos personer med utvecklingsstörning
Vi lyfter den skrämmande bristen på kunskap hos personal i gruppbostäder och daglig verksamhet som leder till överdödligheten i cancer och dödsfall till följd av okunskap. Vilka insatser krävs för att förbättra hälsan för en grupp som är beroende av omgivningens kompetens?
Utökad information om evenemangetBoende i gruppbostäder får inte alltid den vård de behöver eller den omvårdnad man är i behov av i bostaden, vilket leder till onödigt lidande och i värsta fall döden. Hur stor risken är beror på i vilken kommun du bor i och vilket landsting du tillhör. Men det beror även på vilken gruppbostad du bor i – kompetensen och arbetskulturen varierar mellan olika gruppbostäder. En person med utvecklingsstörning löper 75 procent högre risk att dö i bröstcancer, då de sällan kommer i kontakt med sjukvården förrän det är för sent. Personer med utvecklingsstörning som behöver akut hjärtsjukvård diskrimineras när det gäller tillgången till modern medicinteknisk utrustning. Gruppen är överrepresenterad vad gäller sexuella och andra övergrepp, men de får sällan hjälp att anmäla brott. Expertpanelen belyser problematiken med bristande kompetens bland personal i gruppbostad och daglig verksamhet.
- Karin Flyckt, Funktionshindersamordnare, Socialstyrelsen
- Thomas Lindén, Ordförande, Sveriges Läkarförbunds Etik- och Ansvarsråd
- Bodil Westman, Regional Samordnare kontaktsjuksköterskor, Specialistsjuksköterska, Stockholms läns landsting, hälso- och sjukvårdsförvaltningen
- Elaine Johansson, Kommittén för hälsa och vård, Riksförbundet FUB och FUB Västra Götaland
- Anna Thomsson, Handläggare, SKL, avdelningen för vård och omsorg
- Elisabeth Sandlund, Journalist, Tidningen Dagen