Tvärvetenskap är framtiden, men hänger universiteten med?
De globala hållbarhetsmålen ställer nya krav på kunskapsproduktion. Komplexa problem behöver lösas inom samarbeten som utvecklas mellan akademi och samhällets aktörer. Men hur förbereds universitetens studenter, lärare och samhällets parter för att kunna möta dessa samhällsutmaningar tillsammans?
Utökad information om evenemangetTvärvetenskap innebär att universiteten och samhällets parter tillsammans tar sig an svårlösta och komplexa samhällsproblem. Men hur förberedda är de olika parterna för denna typ av kunskapsproduktion? I UKÄs utvärdering av svenska lärosätens utbildningsinsatser för hållbar utveckling (2017) är några slutsatser att det behövs nya undervisningsstrukturer för interdisciplinäritet, men även mötesforum som ger lärosätena tillgång till kunskap, pedagogik och erfarenheter av undervisning om hållbar utveckling. Måste också praktiken och universiteten skapa gemensamma strukturer där samhällets parter och akademins doktorander kan medverka i undervisning och forskning på ett pedagogiskt genomgripande sätt?Hur bör framtidens universitet formas för att ge faktiskt utrymme för metoder och samverkan mellan forskning och praktik? Vilka exempel kan bana väg för en sådan utveckling? Och vilka problem möter pedagoger och studenter på som försöker driva transformativt arbete i undervisningssammanhang?
- Ylva Norén Bretzer, Lektor, Samordnare Mistra Urban Futures, Förvaltningshögskolan/ Göteborgs universitet
- Göran Finnveden, Prof. miljöstrategi och analys, Ordf. för arbetet med att främja hållbar utveckling, UKÄ, KTH
- Louise Jansson, Student sustainability coordinator, Göteborgs Centrum för Hållbar Utveckling/ Göteborgs universitet och Chalmers
- Louise Karlberg, Centerchef, Stockholm Environment Institute
- Henrietta Palmer, konstnärlig Prof. stadsbyggnad, vice vetenskaplig chef Mistra Urban Futures, Chalmers