Hur bygger vi mer tät, grön stad?
Stadsbyggandet domineras fortfarande av glest utplacerade bostadshus och satellitområden istället för en klimatsmart urbanisering, förtätning och integrering av redan existerande stadsdelar och förorter. Vilka lagar, regler och normer är det som står i vägen för den täta gröna staden?
Utökad information om evenemangetEnligt beräkningar från UN Habitat krävs en befolkningstäthet på minst 15000 inv/km2 för att en stad ska få så pass korta avstånd att den blir socialt och miljömässigt hållbar. Därtill bör staden bestå av stadsdelar med hög funktionsblandning, dvs. arbetsplatser, bostäder och handel om vartannat, sammanvävt av ett finmaskigt gatunät som minimerar transportsträckor och integrerar stadsdelar med varandra. Men så ser det sällan ut när spaden väl sätts i marken. När förorter förtätas är det ofta med ytterligare renodlade bostadshus med stora mellanrum, samtidigt som nya förorter planeras långt ut på pendeltågslinjerna, trots att priser och kötider tydligt visar att det är tät och central blandstad som efterfrågas mest. Är det den politiska viljan som saknas? Är det för lätt för lokala opinionsgrupper att överklaga och förhala processer? Finns det lagar och regler vi kan plocka bort för att möjliggöra den klimatsmarta stad som faktiskt efterfrågas?
- Alvar Palm, doktor i industriell miljöekonomi och samordnare för YIMBY Göteborg, YIMBY Göteborg
- Sofia Buhrgard, planarkitekt och samordnare för YIMBY Stockholm, YIMBY Stockholm
- Alma Tallborn, infrastrukturpolitisk talesperson med ansvar för bostads- och stadsbyggnadsfrågor, Grön Ungdom
- Per Ankersjö, tidigare stadsmiljöborgarråd, numera rådgivare inom kommunikation och hållbar stadsutveckling, A Beautiful Soup